Online seminar ‘Het nieuwe pensioenstelsel, hoe werkt het?’

05 oktober 2021 • Deventer • 2 minuten lezen

Het heeft even geduurd, maar binnen nu en twee jaar komt er dan echt een nieuw pensioenstelsel. Wat zijn de belangrijkste veranderingen van dit nieuwe pensioenakkoord? Wat betekenen deze veranderingen voor werknemers en werkgevers? En wat zijn de gevolgen voor de pensioenfondsen?

Deze en nog veel meer vragen behandelen we tijdens het online seminar ‘Het nieuwe pensioenstelsel: hoe werkt het?’ dat RTL Z op dinsdag 12 oktober samen met IT-bedrijf Topicus, specialist op het gebied van Pension & Wealth, organiseert. Wouter Koolmees, demissionair minister van Sociale Zaken, zal de inleiding van het seminar verzorgen en dieper ingaan op het nieuwe pensioenstelsel. Vervolgens praten we in de studio verder met de volgende hoofdrolspelers uit pensioenland:

  • Joanne Kellerman, bestuursvoorzitter pensioenfonds Zorg en Welzijn
  • Willem Noordman, hoofdonderhandelaar pensioenen FNV
  • Frank Verkade, Director Product Management & Delivery bij Topicus Pension & Wealth

Het seminar is specifiek gericht op professionals uit de pensioenwereld, werknemers, bestuurders, adviseurs en sociale partners. Kijkers kunnen hun vragen live tijdens de uitzending aan bovengenoemde experts stellen en presentatie van het seminar is in handen van Gerben van Driel.

Pension & Wealth-platform

Eén van de sprekers is Frank Verkade, director Product Management & Delivery bij Topicus Pension & Wealth. Hij ontwikkelt en levert oplossingen voor financiële instellingen in de vorm van het Pension & Wealth-platform. Dit platform wordt afgenomen door banken en pensioenuitvoerders, met als eindgebruikers consumenten. Verkade bekijkt het nieuwe pensioenstelsel dan ook vanuit verschillende oogpunten. Hij is groot voorstander van het nieuwe plan: “Persoonlijker en transparanter, heel goed. Zeker in deze tijd waarin ieder mens op een andere manier invulling geeft aan zijn of haar leven en loopbaan.”

"We zijn gewend om op elk gewenst moment te kunnen inloggen om te zien wat de status van onze bankzaken is, gaat dit er voor de nieuwe pensioenplannen ook zo uit zien?”

Frank Verkade
Director Product Management & Delivery bij Topicus Pension & Wealth

Persoonlijker en transparanter?

Maar hoe het nieuwe plan straks daadwerkelijk uitpakt, hangt volgens Verkade af van de implementatie ervan: “Op welke wijze wordt hier straks invulling aan gegeven? Kiezen pensioenfondsen vooral voor de flexibele premieregeling of juist de solidaire variant? En als voor de solidaire variant wordt gekozen, hoe wordt dan de gewenste transparantie en individualisering bereikt? Het wordt sowieso al veel meer dan nu, maar hoe transparant wordt het als je het vergelijkt met het doen van je eigen bankzaken? We zijn gewend om op elk gewenst moment te kunnen inloggen om te zien wat de status van onze bankzaken is, gaat dit er voor de nieuwe pensioenplannen ook zo uit zien?”

Persoonlijk pensioenpotje

Daarnaast vraagt Verkade zich af of een aantal nieuwe maatregelen binnen de pensioenwet wel bijdragen aan deze transparantie: “Denk bijvoorbeeld aan de solidariteitsreserve en het toepassen van beschermingsrendement en overrendement. Pensioenfondsen zullen een uitdaging krijgen om goed aan de deelnemers uit te leggen hoe hun persoonlijke pensioenpotje is opgebouwd.”

Keuzes

Eerdergenoemde keuzes van de pensioenfondsen zullen volgens Verkade bepalend zijn voor het succes van het nieuwe pensioenstelsel. Verkade: “Ik heb niet meteen een voorkeur voor een variant, zolang het maar leidt tot de gewenste en in mijn ogen, noodzakelijke transparantie en flexibiliteit. Ook ben ik van mening dat snelle duidelijkheid essentieel is, omdat de invoering van het plan voor alle betrokken partijen een grote inspanning gaat vergen. Ik hoop dan ook dat het seminar antwoord zal geven op dergelijke vragen, zodat we in staat zullen zijn het stelsel zo te implementeren dat we het beste pensioenstelsel van de wereld blijven houden.”

Aanmelden online seminar

Wil jij ook jouw vragen over het nieuwe pensioenakkoord stellen en horen wat de visie is van de verschillende experts? Schrijf je dan nu in voor het online seminar ‘Het nieuwe pensioenstelsel, hoe werkt het?’ op dinsdag 12 oktober om 20.30 bij RTL Z.

Online Seminar

Om je aan te melden klik je op de onderstaande button.

Aanmelden