Het verhaal van Topicus

Dit is ons verhaal. Het verhaal van Topicus. Over wat we willen bereiken en wie we zijn.

Wij willen écht iets betekenen voor de maatschappij. Impact maken. Met 1.000 slimme collega’s. Met behulp van technologie.

Hoe? We verbinden mensen, systemen en data in platformen met elkaar. Want dat is onze basis. En daarmee kunnen we ook echt iets bereiken.

image

Ons verhaal

We willen het leven van mensen simpelweg beter maken, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Dat doen we door mensen in hun kracht te zetten en ze de regie te geven in domeinen waar ze dagelijks mee in aanraking komen. Daarom werken we aan optimale zorg, duidelijkheid en inzicht in financiën en betrouwbaar en kwalitatief onderwijs.

Voorop lopen

Met ons eigenzinnige, sociale en verbindende karakter, veranderen we zelf de markten actief. Samen met klanten willen we ondernemen, vernieuwen en innoveren. We stellen traditionele en gedateerde (werk)processen ter discussie en werpen een kritische blik op bestaande ketens. Hoe verbinden we nou die IT-systemen met elkaar zodat iedereen van elkaar weet wat er aan de hand is? Geen IT-eilandjes, maar één platform waarin iedereen mee kan doen zonder overbodige tussenschakels.

Impact met IT

Wij maken met IT het onmogelijke, mogelijk. Met innovatieve software platformen, digitale ecosystemen, waarin de mens centraal staat. Platformen waarin we mensen, data en systemen met elkaar verbinden. Zo zorgen we ervoor dat mensen binnen één dag de financiering voor hun droomhuis rond hebben, dat kinderen het onderwijs krijgen dat past bij hun talent en ambitie, dat gezinnen de juiste hulp krijgen bij problemen en dat gevaarlijke ziektes in een vroegtijdig stadium worden opgespoord en daarmee voorkomen.

Impact facts

We laten graag zien hoe we impact maken. Met cijfers. Cijfers waar we trots op zijn.

Jeugdgezondheidszorg

Basisonderwijs

Screening

Hypotheken

Sociaal domein

composition1

1,7 miljoen gezondheids dossiers

Van 1,7 miljoen kinderen van 0 tot 18 jaar hebben 250.000 ouders / verzorgers inzicht in het gezondheidsdossier. Dankzij groeiende betrokkenheid van kind en ouder en preventie vanuit 3.000 JGZ medewerkers zijn maatschappelijke uitdagingen beter beheersbaar. Daardoor kunnen alle kinderen veilig en gezond opgroeien.

composition1

3 miljoen leerlingen en leerkrachten

In het Nederlandse basisonderwijs werken 3 van de in totaal 3,8 miljoen leerlingen en leraren met het ParnasSys platform dat er onder meer voor zorgt dat leerlingen hun eigen leerroute kunnen volgen en dat leraren digitaal de voortgang kunnen volgen.

composition1

3,85 miljoen inzendingen

Na 3,85 miljoen inzendingen van tests voor het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker, werd bij ruim 180.000 mensen een kijkonderzoek in de darmen uitgevoerd. 42% bleek gevaarlijke poliepen te hebben en 8% al daadwerkelijk darmkanker. Darmkanker is zeer goed in een vroegtijd stadium op te sporen en te behandelen.

composition1

3 miljoen hypotheken

Met slimme technologie een efficiënte en snelle hypotheekaanvraag. Inmiddels zijn 3 van de in totaal 4,3 miljoen hypotheken in Nederland via het hypothekenplatform van Topicus afgesloten waardoor de huizenkoper snel duidelijkheid heeft over de financiering van zijn huis.

composition1

3,7 miljoen inwoners

Met betrekking tot het sociaal domein ondersteunt Topicus gemeenten met vroegsignalering, triage, regievoering, declaratieverwerking en effectmeting voor 3,7 miljoen Nederlanders.

Milestones

Topicus door de jaren heen. Van twee ondernemers op een zolderkamertje tot een organisatie met meer dan 1000 collega's.

Oprichting Topicus

1998: Harry Romkema en Leo Essink zijn Topicus gestart als participatiemaatschappij vanuit Enschede. De start van een klassiek ondernemersverhaal.

Oprichting Topicus
Transformatie naar softwarebedrijf

2001: Topicus maakt de transformatie van een participatie- naar een softwarebedrijf. Dit vanuit de visie dat alleen met de kennis en creativiteit van IT-ers vernieuwende businessmodellen ontwikkeld konden worden.

Transformatie naar softwarebedrijf
Henk Jan Knol versterkt directie

2002: De directie wordt op 1 april verrijkt met de komst van Henk Jan Knol.

Henk Jan Knol versterkt directie
Topicus betreedt de onderwijsmarkt

2003: De eerste digitale "SaaS" oplossing voor het basisonderwijs: ParnasSys.

Topicus betreedt de onderwijsmarkt
Geboorte van de Gifkikker

2005: Op 24 november brouwden bierminnende Topicanen dit ambachtelijke bier voor het eerst.

Geboorte van de Gifkikker
Topicus betreedt de zorgmarkt

2005: Topicus betreedt de zorgmarkt met de lancering van een huisartseninformatiesysteem (HIS) als eerste SaaS applicatie.

Topicus betreedt de zorgmarkt
Onze eerste, eigen conferentie TopiConf

2007: De eerste TopiConf. Topicus’ eigen conferentie voor en door Topicanen waar collega’s uitgedaagd worden om hun kennis, visie, interesses en ideeën met elkaar te delen.

Onze eerste, eigen conferentie TopiConf
Livegang VIPLive

2009: VIPLive.nl biedt huisartsen en zorggroepen een modulaire oplossing die hen helpt hun declaratie-, administratie- en zorgprocessen te verbeteren.

Livegang VIPLive
Topicus betreedt de hypothekenmarkt

2010: de livegang van de eerste hypotheekoplossing voor procesoptimalisatie van de mid- en backoffice voor een van de grootste banken van Nederland.

Topicus betreedt de hypothekenmarkt
Start bevolkingsonderzoek darmkanker

2014: Topicus realiseert in opdracht van RIVM de ICT infrastructuur voor screeningsonderzoek darmkanker

Start bevolkingsonderzoek darmkanker
Overname Simac Onderwijs

2014: Met de overname van Simac Onderwijs kan Somtoday nog beter inspelen op de wensen van gebruikers om een blijvende, optimale aansluiting op de dagelijkse onderwijspraktijk te garanderen.

Overname Simac Onderwijs
1.000.000 leerlingen in ParnasSys

2015: ParnasSys heeft de mijlpaal van één miljoen leerlingen bereikt.

1.000.000 leerlingen in ParnasSys
Topicus betreedt het Sociaal domein

2015: Naar aanleiding van de decentralisaties van WMO, jeugd en participatie in het sociaal domein betreedt Topicus de markt met regieplatform Topicus Gidso.

Topicus betreedt het Sociaal domein
Overname Able van BinckBank

2017: Topicus neemt het vermogensplatform over om de strategie om banken en verzekeraars te helpen financiën voor consumenten en ondernemers eenvoudig en toegankelijk te maken te realiseren.

Overname Able van BinckBank
Overname NETQ Healthcare

2017: Door de krachtenbundeling met monitoring-softwareprogramma's van NETQ Healthcare kunnen de data-analyses en de daarbij behorende rapportages voor zorgprofessionals en cliënten verbeterd worden.

Overname NETQ Healthcare
Daan Dijkhuizen CEO

2017: op 4 december is Daan Dijkhuizen aangetreden als Chief Executive Officer (CEO) van Topicus.

Daan Dijkhuizen CEO
Topicus koopt Leeuwenbrug deel II

2018: Met de aankoop van de Leeuwenbrug wil Topicus 600 werkplekken voor eigen medewerkers creëren en ruimte bieden aan studenten en externen.

Topicus koopt Leeuwenbrug deel II
5 jaar screeningsonderzoek darmkanker

2019: Na 3,85 miljoen inzendingen van tests werd bij ruim 180.000 mensen een kijkonderzoek in de darmen uitgevoerd. 42% bleek gevaarlijke poliepen te hebben en 8% al daadwerkelijk darmkanker.

5 jaar screeningsonderzoek darmkanker
Overname Schoolkassa door ParnasSys

2019: ParnasSys biedt met Schoolkassa basisscholen in Nederland een betaalsysteem om makkelijk allerlei soorten ouderbijdragen te innen.

Overname Schoolkassa door ParnasSys
Topicus krijgt World-class Workplace keurmerk

World-class Workplace, voorheen in Nederland bekend als ‘Beste Werkgevers Keurmerk’ is Nederlands grootste, onafhankelijke keurmerk voor ‘goed werkgeverschap’. Organisaties kunnen het keurmerk alleen verdienen door een goede beoordeling van hun eigen medewerkers.

Topicus krijgt World-class Workplace keurmerk
Oprichting Topicus.com

Op 5 januari 2021 zijn Softwarehuizen Total Specific Solutions (TSS) en Topicus samen verdergegaan onder de naam “Topicus.com”.

Oprichting Topicus.com
Topicus.com naar aandelenbeurs

Op 2 februari 2021 is Topicus.com als zelfstandige eenheid naar de aandelenbeurs TSX Venture Exchange gegaan.

Topicus.com naar aandelenbeurs
Spreekuur.nl passeert de 25.000 online consulten

Ruim 25.000 patiënten hebben inmiddels een digitaal consult via de digitale huisartsenpost en -praktijk Spreekuur.nl afgenomen. Spreekuur.nl is de eerste digitale huisartsenpost van Nederland. Bij 73 procent van deze online consulten zou normaal gesproken een doktersbezoek nodig geweest zijn.

Spreekuur.nl passeert de 25.000 online consulten
Leo is met pensioen

Mede dankzij Leo is Topicus vanaf 2001 vanuit de ‘de zolderkamer’ uitgegroeid van een startup tot het bedrijf dat er nu staat.

Leo is met pensioen
Leeuwenbrug live

Topicus neemt intrek in prachtig verbouwde Leeuwenbrug aan het station in Deventer

Leeuwenbrug live
Meerderheidsbelang Topicus in Devise Analytics

Door het slimmer organiseren van de acute zorg, kan zorg tijdig geleverd worden onder een normale werkdruk voor zorgprofessionals.

Meerderheidsbelang Topicus in Devise Analytics