Tussentijdse resultaten IT-systemen
Onlangs bezochten we Slovenië en Montenegro om onze tussentijdse resultaten van de analyse van de IT-systemen in Roemenië, Georgië en Montenegro te presenteren. Tijdens die bezoeken hebben we veel van de deelnemende landen geleerd over hun aanpak en de manier waarop cultuur hun keuzes bij het organiseren van screening beïnvloedt, bijvoorbeeld in de manier om mensen te bereiken.
Promoten kankerscreening
In Nederland hebben we een bevolkingsregister dat we kunnen en mogen gebruiken als basis voor het uitnodigen van deelnemers. Door verschillende oorzaken zijn deze registers in Oost-Europese landen vaak niet beschikbaar. In plaats van contact op te nemen met deelnemers, moeten die landen kankerscreening promoten, zodat deelnemers zichzelf zullen melden. Een belangrijke rol hierin ligt bij de (lokale) huisarts, daar waar in Nederland het proces centraal wordt aangestuurd en gecoördineerd en ook sterk is geautomatiseerd.
Toch hebben screeningsprocessen in andere landen ook veel overeenkomsten met onze Nederlandse aanpak. Ongeacht de manier om mensen te bereiken, bestaat het proces altijd uit het selecteren en uitnodigen van deelnemers, screening (op locatie of thuis) en eventueel doorverwijzing.
Groot respect voor de vastberadenheid en de inzet van alle personen binnen Oost-Europa die betrokken zijn bij de kankerscreeningprogramma's van hun land. Ze hebben vaak te maken met beperkte middelen, maar beetje bij beetje wordt er toch vooruitgang geboekt. Daar dragen wij graag aan bij.
Als Nederlands softwarebedrijf met bewezen software in het ondersteunen van screeningprocessen kunnen we een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van kankerscreening in Oost-Europa en andere landen. Met als doel het terugdringen van de ongelijkheid in kankerlasten, minder sterfgevallen door kanker, minder overgediagnosticeerde gevallen, verbeterde kwaliteit van leven en meer kosteneffectieve kankerscreeningprogramma's.
Dat is de manier waarop we impact maken, maar bovenal, levens redden.