Usability Testing in de praktijk
13 april 2016 • 2 minuten lezen
Een goede website, app, of software bouw je voor de eindgebruiker. Zijn mening is dan ook van onschatbare waarde. Door te kijken hoe de gebruikers producten in een echte situatie gebruiken krijg je inzicht in de verbeterpunten. Waar verlaten bezoekers de pagina en waarom? Is de informatie die ze zoeken goed vindbaar en begrijpelijk? Usability Testing is een perfecte manier om dit te onderzoeken en die gebruiken we bij Topicus dan ook, om zo de meest klantgerichte sites, apps en software te ontwikkelen. In deze blog worden een aantal veel voorkomende problemen besproken.
1. Tekstlengte
Bezoekers scannen een pagina liever dan dat ze lappen tekst lezen. Ze zoeken daarbij naar opvallende steekwoorden, korte alinea’s en scanbare lijstjes en maken direct onderscheid tussen wat voor hen van belang is en wat niet.
2. Navigatie
Een duidelijke menustructuur met links werkt het gemakkelijkst voor de bezoeker. Ook moet elke pagina een teruglink naar de homepage hebben. Helaas komen sites met een onduidelijke menustructuur nog veel voor. Bij onderstaand voorbeeld is er sprake van een slechte navigatie. Er is geen navigatiebalk en dat levert onnodig zoekwerk en tijdsverlies op.
3. Leesbaarheid
Kleuren maken grafieken visueel duidelijk, echter niet voor kleurenblinde mensen. Bij onderstaande afbeelding is het voor kleurenblinden onduidelijk welk deel van de grafiek bedoeld wordt met de bijbehorende percentages. Het is daarom belangrijk om altijd gebruik te maken van een andere vorm van herkenning behalve kleur. Bijvoorbeeld bij een stoplicht, waar naast kleur ook gebruik gemaakt wordt van volgorde. Ook vergroten rijtjes met bullets met belangrijke punten en voldoende witregels en alinea’s met koppen de leesbaarheid.
4. Consistentie
Mensen hebben verwachtingen van hoe producten werken en waar ze bepaalde items op een pagina kunnen vinden, omdat ze dat zo gewend zijn.
Bijvoorbeeld links het logo, in de header een navigatie en in de rechterhoek de contactinformatie. Wanneer je hiervan afwijkt, zorg je ervoor dat een gebruiker dus onnodig lang aan het zoeken is. In onderstaande afbeelding is goed te zien dat men heeft nagedacht over consistentie. Het logo zit links, er is een duidelijke navigatie, en de contactinformatie zit rechts.
5. Pay-off
Het is belangrijk dat een gebruiker direct ziet wat het doel van de website of applicatie is. De lezer stelt zichzelf onbewust een aantal vragen zoals: waar ben ik, wat biedt deze website/product mij en waarom zou ik voor dit merk of product kiezen? Geef dus een duidelijke en heldere boodschap af! Gebruik daarbij een duidelijke pay-off, maak concreet wat jouw product de lezer biedt en geef aan wat de pluspunten zijn van het product.
De eindgebruiker moet dus gemakkelijk van jouw site, app of software gebruik kunnen maken. Informatie moet duidelijk zijn en snel vindbaar. Dankzij Usability Testing komen we erachter hoe de klant denkt en wat hij wil, zodat we continu ons product klantgericht kunnen optimaliseren. Topicus finance gaat voor co-creatie met de klant én de eindgebruiker. Door samenwerken komen de beste oplossingen tot stand. Helder, begrijpelijk en klantgericht, zodat onze en uw software continu verbetert!