Student Talk met Roel

21 november 2018 • 3 minuten lezen

Roel: op de foto derde van links

Ik ben Roel van Wely, 23 jaar en vierdejaars student Informatica op het Saxion Enschede. Naast mijn studie heb ik inmiddels een goede band van 14 maanden met Topicus opgebouwd dankzij stage, bijbaan en afstuderen!

Vorig jaar september begon ik als stagiair bij de divisie Zorg. Tijdens deze stage heb ik mij beziggehouden met het ontwikkelen van een mobiele app voor Synaps, een van de grootste EPD’s (elektronisch patiëntendossier). De stage beviel zo goed, dat ik na die tijd aan de slag ben gegaan als werkstudent voor één dag in de week. Een perfecte match met mijn studie Informatica.

Het duurde niet lang, of ook mijn afstudeerstage stond voor de deur. Aangezien ik het naar mijn zin had bij Topicus, ben ik gaan zoeken naar afstudeeropdrachten bij één van de andere divisies van Topicus. Daar stuitte ik op een leuke vacature bij divisie Finance m.b.t. blockchain. Nu studeer ik vier dagen in de week af bij Team Business Lending van divisie Finance en werk in nog één dag in de week bij divisie Zorg. Tijdens mijn afstudeerstage onderzoek ik hoe blockchaintechnologie een ondersteunende rol kan bieden in zakelijke financiering in opkomende markten.

Heerlijke bedrijfscultuur

Dat ik zelf in de binnenstad van Deventer woon, wat mijn reistijd ongeveer 5 minuten lopen maakt, is niet de (enige) reden waarom ik voor Topicus koos. Het werd mij vorig jaar al vanaf het eerste gesprek met de campus recruiter duidelijk dat Topicus een professioneel en fijn bedrijf is. Er werd vanuit het recruitment team snel gehandeld: vanaf het eerste telefoontje, tot aan het gesprek met mijn destijdse stagebegeleiders en de uiteindelijk ingeleverde stageopdracht zat nog geen 7 dagen. Erg prettig werken dus!

Nadat ik vorig jaar bij de divisie zorg begon, ben ik wel overtuigd dat hier een geweldige bedrijfscultuur heerst. Tijdens het bedrijfsuitje een maand later ontdekte ik ook dat alle zorg-collega’s heel gezellig zijn in verschillende kroegen. Ondertussen ben ik erachter gekomen, dat ook hier bij Team Business Lending van de divisie Finance er een gemoedelijke sfeer hangt. Ik vind het erg mooi dat Topicus veel evenementen organiseert, zoals het studentencongres, bedrijfsuitjes, borrels, eindejaarsfeest, etc.

Of ik ook nog wat nuttigs doe, behalve meegaan met uitjes?

Jazeker! Bij Team Business Lending van de divisie Finance zijn ze druk bezig om financiering (makkelijker) mogelijk te maken voor zakelijke financiers. Dit platform heet Fyndoo. Momenteel zijn ze een initiatief gestart, dat zich focust op een oplossing voor de bedrijven wereldwijd die geen of slecht toegang hebben tot financiële middelen (40% van de 65 miljoen MKB-bedrijven). Denk bijvoorbeeld aan boeren in ontwikkelingslanden. Zij hebben geen jaarrekeningen of winst-verlies overzichten die zij kunnen aanleveren naar een kredietverstrekker. Zonder zekerheid is een lening vaak niet mogelijk. Dankzij dit initiatief gaat daar verandering in komen! Lees hier meer over dit initiatief.

Hoe dan!?

Met dit initiatief, willen we door middel van gefaseerde kredietfaciliteit de uitbetalingen doen op basis van waarborging via Internet of Things (IoT) sensoren. Zo is er transparantie en zekerheid voor de kredietverstrekker. Door IoT toe te passen kunnen ze (semi) real-time gebeurtenissen registreren (bijvoorbeeld de groei of het planten van de gewassen), die leiden tot uitbetaling of incasso van het krediet. Doordat dit meer zekerheid geeft voor beide partijen, is het mogelijk om geld te lenen en te groeien voor de bedrijven die eerder geen toegang tot financiële hulpmiddelen hadden.

En wat doe ik dan?

Ik ga tijdens mijn afstuderen kijken óf en hoe blockchaintechnologie een ondersteunende rol kan bieden in dit project. Blockchain staat bekend om de kracht van het transparante, veilige, onvervalsbare systeem om gegevens vast te leggen. Een mogelijk resultaat kan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een smart contract zijn. Een smart contract is een geprogrammeerde overeenkomst die is opgesteld in een bepaalde programmeertaal en vastgelegd is in een blockchain. Het werkt zonder de tussenkomst van derde partijen. Denk bijvoorbeeld aan een overeenkomst waar alle voorwaarden voor de boer in staan voor verschillende uitbetalingen. Als de boer de voorwaarden haalt, wordt automatisch het geld vrijgegeven. Dit is een voorbeeld, aangezien ik momenteel nog in mijn onderzoeksfase zit.

Boeiend?

Wil jij net als Roel ook aan de slag bij ons? Bekijk onze stage- en afstudeeropdrachten.

Meer informatie?

Kijk op de website van Stages voor meer informatie of neem contact op met Leon Kooijker