Strijd tegen Corona: Topicus zet kennis over screeningsprocessen in

21 april 2020 • Deventer • 1 minuut lezen

In Nederland is door de corona uitbraak een tekort ontstaan aan analysecapaciteit voor laboratoriumonderzoeken naar COVID-19. Topicus heeft samen met (in eerste aanleg) het RIVM en Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB) CoronIT ontwikkeld. Met dit ICT platform kan de laboratoriumcapaciteit die normaliter gebruikt wordt voor het testen op baarmoederhalskanker (HPV) tijdelijk worden ingezet voor testen op COVID-19. Ook andere grote laboratoria en de GGD ’en,  die de regie hebben over deze screening en CoronIT met Topicus verder doorontwikkelen, zullen met het platform gaan werken. In eerste instantie met het doel om eerstelijns zorgverleners in Nederland zo snel mogelijk te kunnen testen; het systeem is zo opgezet dat een brede landelijke screening op corona mogelijk is, zowel wat betreft opsporen van het virus als het opsporen van mensen die antistoffen hebben ontwikkeld.

Topicus heeft als IT-bedrijf grote ervaring op het gebied van screeningsprocessen, onder meer gericht op baarmoederhalskanker. Bovendien ondersteunt Topicus de screening en uitvoering van tuberculosebestrijding uitgevoerd op de 25 GGD’en in Nederland. Die gecombineerde kennis van beide werelden moet nu uitkomst bieden. 

Christiaan Mast, businesslinemanager bij Topicus, is ambitieus: ‘Het doel is om het platform nu ook zo snel mogelijk in te zetten. Het systeem, CoronIT, is in enkele weken ontwikkeld en ondersteunt een passend corona testproces met een multidisciplinaire groep; het is de spin in het web. Cliënten met verdenking van de ziekte worden aangemeld, een sample wordt afgenomen, dat wordt opgestuurd naar een laboratorium, waarna de uitslag wordt teruggekoppeld naar de juiste personen.’ 

Christiaan Mast: ‘Het geeft, juist in deze dagen van social distancing, enorm veel energie om zo een relevante bijdrage te mogen leveren in de strijd tegen corona. Het team is uit de startblokken gevlogen. Samen bestrijden we corona!’.

Meer informatie?

Kijk op de website van Publieke gezondheid voor meer informatie over het platform of neem contact op met Christiaan Mast

Contact persoon
Christiaan Mast

Businesslinemanager Publieke gezondheid