Regisseur Jungo

07 maart 2019 • 2 minuten lezen

MUNT was geen bank, maar een vermogensbeheerder. Die geld van institutionele beleggers, in het geval van MUNT Nederlandse pensioenfondsen, investeert in Nederlandse woninghypotheken. MUNT groeide en er kwamen meer aanbieders op de markt die probeerden het voorbeeld te volgen. Het aandeel van deze partijen begon al snel dusdanig substantieel te worden, dat IG&H in zijn bekende hypotheekupdate deze groep aanbieders moest kwalificeren. Het begrip “regiepartij” is dan ook door hen bedacht.

Ik heb me vanaf het begin al ongemakkelijk gevoeld bij de kwalificatie “regiepartij”. Het heeft iets passiefs. Alsof medewerkers van een regiepartij de hele dag niets anders doen dan voor een scherm zitten om de boel een beetje in de gaten te houden. Niks is minder waar. Het is iedere dag weer keihard werken om de mix van prijs, product en proces zo optimaal mogelijk te maken en te houden. Zodanig dat het distributiekanaal, meestal onafhankelijke hypotheekadviseurs, consumenten en servicepartners blij zijn. Zo blij dat ze je met veel plezier adviseren, afsluiten of verwerken.

Eind vorig jaar mocht ik het team van Jungo hypotheken versterken. Jungo is ook een regiepartij. Maar dan net even anders. Jungo maakt investeren in Nederlandse woninghypotheken bereikbaar voor de particuliere belegger. En dat is een mooie ontwikkeling. Want deze beleggingscategorie was tot voor kort alleen beschikbaar voor banken en institutionele beleggers als bijvoorbeeld pensioenfondsen. Jungo verbindt deze particuliere investeerders met hypotheekklanten via haar innovatieve platform. Daarnaast neemt Aegon als investeerder altijd dat deel voor haar rekening dat niet bij particuliere investeerders vandaan komt. Investeerders blij met een goed rendement en hypotheekklanten blij met een scherpe rente.

Jungo zorgt ervoor dat iedere hypotheek gefund wordt bij Aegon, aangevuld met particuliere investeerders. Daar merken onze hypotheekklanten en hun adviseurs niks van. Dat komt omdat wij alles regelen. Via ons platform halen we funding op bij onze investeerders, stellen we de prijs vast en zorgen we ervoor dat onze klanten kunnen passeren. Na passeren incasseren we de maandbedragen bij onze hypotheekklanten en betalen we onze investeerders netjes op tijd uit. Ook reserveren we een deel als investeringsbeschermer, waarmee onze particuliere investeerders extra zekerheid hebben, ook als een hypotheekklant even niet betaalt. Wij zijn de regisseur en klanten en adviseurs krijgen daardoor een heel goede hypotheek. Het is nog steeds hard werken, maar met een schitterend resultaat. Juist daarom vind ik voor het eerst de term regiepartij echt op zijn plek vallen.

Meer informatie?

Kijk op de website van Jungo voor meer informatie over het platform of neem contact op met Menno Luiten