Plan voor stadscampus tegenover Deventer station

22 maart 2019

Die moet komen in het gebied waar ICT en softwaregigant Topicus al met meerdere vestigingen zit. Er komt mogelijk ruimte voor nieuwbouw in het gebied, gelegen tussen Keizerstraat en Singelstraat.

De campus moet uitgroeien tot een gebied waar niet alleen zoals nu werknemers werken, maar ook plek is voor wonen, leren en ontspannen. Naar voorbeeld van campussen die universiteiten in binnen- en buitenland kennen, met bijvoorbeeld sportgelegenheid, maar veel kleiner in omvang. En in dit geval opgebouwd rond een bedrijf.

Thuisbasis

Deventer wil niet het etiketje campus op het gebied plakken, dat onder die naam ook meer bekendheid geven, maar de clustering van functies ook qua regelgeving mogelijk maken.

Topicus, dat landelijk opereert, heeft Deventer als thuisbasis. Rond het station is het bedrijf de afgelopen jaren in omvang fors gegroeid en bezit en huurt meerdere panden. Momenteel verbouwt Topicus een deel van de Leeuwenbrug en creëert daar honderden (deels nieuwe) werkplekken.

In die kantoorkolos gaat Deventer overigens geen wonen toestaan, aldus wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang).

Het terrein waar Topicus zit tussen Keizerstraat en Singelstraat is onderdeel van een groter gebied, dat Deventer in zijn totaliteit tot Stadscampus wil omdopen. Daar moeten (nieuwe) ontwikkelingen worden gestimuleerd rond onderwijs, wonen, werken en ontspannen. Het complete gebied loopt grofweg vanaf het NS-station tot en met de Handelskade en het Havenkwartier. Daar zitten onder meer ingenieursbureau Witteveen+Bos, onderwijsinstellingen Aventus en Saxion, Tauw en dus ook Topicus.

Kans

Grijsen spreekt van mooie kans. ,,We zoeken uitdrukkelijk de samenwerking zodat we jong talent aan Deventer kunnen binden en Deventer economisch kunnen versterken. Daar past een stadscampus bij.”

Te beginnen met een campus rond Topicus. Topicus liet eerder aan de Stentor te weten dat Deventer bewust is uitgekozen tot hoofdzetel, net als de locaties dichtbij het NS-station. Deventer ligt centraal in het land en het bedrijf trekt jonge werknemers, vaak pas afgestudeerden. Die reizen bij voorkeur met de trein en werken liever in de buurt van een (sfeervolle) binnenstad dan op een afgelegen bedrijventerreinen.

Bron: de Stentor