Opdracht voor eigenwijze studenten

03 januari 2018 • 2 minuten lezen

Eigenwijs

Toen ik op zoek ging naar een afstudeeropdracht waren voor mij twee aspecten belangrijk: Ik wilde graag mijn kennis van data-analyse vergroten en de opdracht moest uitdagend zijn.

Door de samenwerkingen van Topicus met onder andere de studievereniging van mijn academie en de (ex)studenten die eerder stage liepen, dan wel afstudeerden bij Topicus, hoorde ik tijdens mijn studiejaren al goede dingen over het bedrijf. Logisch dus dat de website van Topicus één van de eerste stops was in mijn zoektocht naar een afstudeeropdracht.

Toen ik vervolgens op de website van Topicus de ‘eigen opdracht voor eigenwijze studenten’ zag staan, sprak mij dit gelijk aan. Topicus geeft hiermee de vrijheid aan studenten om zelf met ideeën te komen voor een stage-/afstudeeropdracht.

Geënthousiasmeerd reageerde ik op de opdracht en al snel hoorde ik dat ik was uitgenodigd voor een gesprek. Uiteindelijk is er in het eerste gesprek een globale opdracht ontstaan die mij de ruimte gaf om onderzoek te doen naar ‘machine learning’, oftewel, in het geval van mijn opdracht, een programma toekomstvoorspellingen laten doen op basis van gegevens uit het verleden.

Deze opdracht gaf mij de mogelijkheid om mijn kennis over een onderwerp waar mijn interesse ligt: data, verder uit te breiden en tevens doe ik onderzoek naar een relatief nieuw vakgebied binnen Topicus.

Deel van het bedrijf

Het leuke aan afstuderen bij Topicus is dat je als student omgeven bent door andere stagiaires en afstudeerders waarmee je ervaringen en kennis deelt. Ook is het leuk om te zien dat veel collega’s zijn begonnen bij Topicus als stagiaire of afstudeerder en na hun studie zijn blijven hangen. Je bent hierdoor niet deel van een apart groepje, in tegenstelling, je hoort er gewoon bij!

Bij de gesprekken die ik voer met collega’s op kantoor of tijdens de middagwandeling blijkt dat er veel interesse is in wat je aan het doen bent. Ik kreeg veel goede adviezen, deze gaven mij nieuwe ideeën over de uitvoering van mijn onderzoek.

Naast activiteiten met collega’s, zoals de maandelijkse borrel, biedt Topicus voor stagiaires en afstudeerders ook extra activiteiten aan. Zo was er in de beginperiode een lunch waar je de kans krijgt om medestudenten te ontmoeten en te ontdekken waar zij de komende maanden aan werken. De komende tijd volgt er nog een presentatietraining en afsluitend op 11 januari een studentencongres waar we als studenten aan collega’s laten zien waaraan we werkten. Genoeg om naar uit te kijken dus!

Kortom, stage lopen of afstuderen bij Topicus is een aanrader. Kijk eens door het ruime aanbod aan stage-/afstudeeropdrachten of wees ook eigenwijs en bedenk zelf een opdracht. Kan allemaal, bij Topicus.

Meer informatie?

Kijk op de website van Stages voor meer informatie of neem contact op met Leon Kooijker