Niet over euro’s maar over impact
13 november 2017 • 2 minuten lezen
Niet noodgedwongen
Vooropgesteld, Topicus is niet het enige technologiebedrijf in Nederland. Ik vertel mezelf graag dat ik vandaag nog dichter bij huis kan gaan werken, als ik dat zou willen. Mijn keuze voor Topicus is dus niet noodgedwongen. De aanwezige bedrijfscultuur van pizza’s en bier is voor mij niet heilig en het is ook geen bewuste poging om mijzelf het leven zuur te maken. Nee, ik ga niet voor mijn plezier een beetje in de trein zitten terwijl mijn sociale omgeving leuke dingen aan het doen is. Ik dacht het niet. Als Topicus in Utrecht zou zitten, dan zou dat mijn voorkeur hebben.

Echt impact hebben
Het bijzondere aan Topicus is voor mij de manier waarop we met elkaar in de maatschappij staan. Hoe we écht impact hebben en de wereld oprecht mooier willen maken. Ik weet dat veel organisaties datzelfde proberen uit te dragen. Voorbeelden genoeg, ook in de zorg. Helaas prik je daar meestal direct doorheen en blijkt het niet meer dan lege marketing te zijn. Als puntje bij paaltje komt houden deze bedrijven bijvoorbeeld goede innovaties tegen omdat ze bang zijn dat het hun business bedreigt. Ze weigeren te koppelen en data te ontsluiten of vragen daarvoor astronomische bedragen.
Elkaar helpen vanuit een duurzame relatie
Bij Topicus doen we dat gelukkig anders. Wij zijn oprecht bezig om de zorg te verbeteren. Natuurlijk willen mijn collega’s en ik aan het einde van de dag ook brood op de plank hebben. Dat willen we echter niet bereiken door bij iedere ontwikkeling op de rem te trappen, data af te schermen en geld te eisen. Bij Topicus geloven we dat als we zorgverleners, patiënten en zorginstellingen maar goed genoeg helpen, zij vanzelf bij ons willen blijven. Samen voeren we dan wel het gesprek over hoe we een duurzame relatie met elkaar aangaan en hoe we elkaar verder kunnen helpen.
Voorbeeld: huisartsenpost en meldkamer ambulancezorg
Een voorbeeld is de verwijskoppeling waarmee de huisartsenpost digitaal de uitkomst van de triage kan doorsturen naar de meldkamer ambulancezorg. Een cruciale ontwikkeling waardoor de patiënt zijn verhaal niet meer hoeft te herhalen en die de samenwerking tussen huisartsenpost en ambulancedienst verbetert. Mijn collega’s en ik hebben de afgelopen jaren hard aan deze ontwikkeling getrokken: berichtinhoud vaststellen, standaard afspreken, functionele ontwerpen maken, architectuur opstellen en software ontwikkelen om maar eens wat te noemen. Vele honderden uren zijn hierin gaan zitten zonder dat we daar ooit een euro extra voor hebben gevraagd. Wij geloven immers dat we hiermee de zorg echt verbeteren. En als dat ons lukt, als we die impact hebben en zorgverleners blij zijn, dan volgt ons brood op de plank vanzelf.
Samen werken aan maatschappelijke impact
Die manier van werken, de ruimte om de zorg echt vooruit te helpen in samenwerking met zorgverleners, dat is waarom ik iedere dag naar Deventer reis. Herken jij dit? Of wil jij ook op deze manier gaan samenwerken aan maatschappelijke impact?
Meer informatie?
Kijk op de website van Eerste- en tweedelijnszorg voor meer informatie of neem contact op met Ruud Kuipéri

Ruud Kuipéri
Businessline Manager eerste- en tweedelijnszorg