Inzage in liquiditeit cruciaal ten tijde van Corona

25 maart 2020
Letterlijk de hele wereld wordt op dit moment hard getroffen door de impact van het Corona virus. Dit geldt voor individuen, maar zeker ook voor ondernemers die hun bedrijfsvoering op dit moment niet kunnen uitvoeren zoals ze dat normaal gewend zijn. Of erger; activiteiten noodgedwongen moeten staken. Dat komt hard aan. 
De Nederlandse overheid heeft inmiddels diverse maatregelen aangekondigd of geëffectueerd om te voorkomen dat er onherstelbare schade wordt aangericht. Maar wat betekent dit nou eigenlijk voor de ondernemer?

Financiële prognose
Het maken van een gedegen prognose is belangrijker dan ooit. Naast het maken van een going-concern prognose (hoe ontwikkelt de onderneming zich bij ongewijzigd beleid op gebied van liquiditeit, rentabiliteit etc.) is het maken van verschillende scenario’s in deze periode extra waardevol. Want wat is de impact van nieuwe en bestaande overheidsmaatregelen? Wat is het effect van gewijzigde betaaltermijnen, een investering of andere zaken waar je al dan niet zelf invloed op hebt?

Het effect van Corona op de liquiditeit
Voor nu is er eigenlijk maar één relevant thema: Corona. Het belangrijkste waar we ondernemend Nederland op dit moment mee kunnen helpen is inzicht hebben in de liquiditeit. Onvoldoende liquiditeit activeert een keten aan ongewenste bijeffecten. Voorbeelden hiervan zijn het niet meer kunnen voldoen aan verplichtingen van leveranciers en financiers, maar ook het uitbetalen van salarissen.

"Sinds de start van de Corona crisis staan wij dagelijks in contact banken en financiers om de actuele informatie en ontwikkelingen toe te passen in onze oplossingen voor ondernemers. Al jaren is Fyndoo onze partner voor het verwerken en opstellen van deze maatwerk financieringsaanvragen."

Carlo van der Weg, Credion

Samen staan we sterk
Samen staan we sterk, daarom willen we jou helpen inzicht te krijgen in het effect van deze crisis en de aangekondigde maatregelen.

Ben jij zakelijk adviseur?
Ben jij zakelijk adviseur en gebruik je nog geen Fyndoo Advise? Dan bieden we je aan om Fyndoo Advise in ieder geval tot eind april gratis te gebruiken. Eind april zullen we de situatie opnieuw bekijken en bepalen of deze maatregel dan nog steeds nodig en houdbaar is. Stuur een e-mail naar hello@fyndoo.com, vermeld daarbij: “Fyndoo Advise aanzetten” en je kan dezelfde dag nog aan de slag.

Ben jij ondernemer?
Ben jij ondernemer en kunnen we je helpen om meer grip te krijgen op de huidige situatie? Ook dan staat Topicus voor je klaar. Stuur een e-mail naar hello@fyndoo.com en vermeld daarbij “Inzicht”. Kunnen wij je niet zelf helpen, dan brengen we je graag in contact met een van onze aangesloten adviseurs bij jou in de buurt zoals Credion of Financieringsgilde.
De komende periode gaan wij jullie regelmatig van updates voorzien, bijvoorbeeld door je te helpen met het opstellen van scenario’s. Laten we samen de schouders eronder zetten!

"Er zijn goede regelingen voor ondernemers in financiële nood zoals de borgstelling MKB-kredieten, het is belangrijk dat ze eenvoudig toegankelijk zijn. Bijna allemaal hebben ondernemers nu behoefte aan een persoonlijk en onafhankelijk klankbord. Dankzij Fyndoo kunnen onze adviseurs klanten helder inzicht geven bij hun advies."

Andre Hendriksen, Financieringsgilde