​ICT-leraren raken achterop, bedrijfsleven n​eemt onderwijs over

12 december 2016

Het snelgroeiende Deventer ict-bedrijf Topicus geeft inmiddels zelf op vrijdagmiddag les aan scholieren op het voortgezet onderwijs. Het tekort aan goed geschoolde ict’ers is nijpend. „Wij nemen 1 à 2 mensen per week aan’’, zegt Christian Mast van Topicus. „Maar de behoefte is veel groter. Scholieren moeten veel jonger kennismaken met informatica zodat ze een bewustere keuze kunnen maken voor bijvoorbeeld een ict-opleiding op hbo-niveau.’’

Kennisnet, de publieke organisatie voor onderwijs en ict, ziet steeds vaker dat bedrijven de school in komen en het onderwijs overnemen. Slechts één op de drie scholen voor voortgezet onderwijs biedt zelf nog ict-lessen. ,,De nood is hoog. Bedrijven zitten te springen om programmeurs”, stelt Frans Schouwenburg namens Kennisnet, dat het een zorgelijke ontwikkeling vindt. De kwaliteit van het ict-onderwijs laat te wensen over. ,,Docenten voelen zich niet bekwaam. Het is een feit dat de technologie sneller gaat dan zij kunnen bijbenen’’, zegt Frans Schouwenburg van Kennisnet.

Vacatures

Landelijk zijn er duizenden ict-vacatures, maar de opleiding voor ict-docenten is in 2000 zelfs helemaal gestopt. „Dat voelen we nu’’, zegt Ramon Moorlag, voorzitter van de vakvereniging van ict-docenten. Docenten zijn er bijna niet meer, er zijn nog maar 335 ict-docenten actief. „Er is alleen nog een master studie aan de universiteit. Als je eenmaal zoveel hebt gestudeerd beland je niet meer in het onderwijs. En dat terwijl het zo hard nodig is.” Moorlag noemt het goed, maar ook gevaarlijk dat het bedrijfsleven het ict-onderwijs overneemt. „We zijn bezig om weer een cursus via de universiteit te krijgen, zodat docenten een aantekening ict krijgen.

Programmeren

Ondertussen is iedereen het er op papier over eens dat kinderen met het oog op arbeidsmarkt digitaal toegerust moeten zijn, de discussie gaat in de digitale schoolprogramma’s meer over gebruik van internet en veilig computeren. Niet over programmeren, algoritmes en coderen. En daar is juist behoefte aan in het bedrijfsleven, zo stellen bedrijven zoals Topicus.