ICT-gastlessen voor leerlingen van Het Vlier door Topicus & Saxion

08 april 2022 • Deventer • 2 minuten lezen

Het initiatief begon in 2016; een ICT Kennismakingsmodule met als doel leerlingen van de middelbare school kennis te laten maken met technologie. ICT is onmisbaar binnen elke arbeidssector, toch maken jongeren op de middelbare school amper kennis met het vak. Topicus en Saxion geven daarom jaarlijks 4 havo en 4 vwo-leerlingen van Het Vlier (onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum) de kans een ICT kennismakingsmodule te volgen.

Op dit moment doen 16 havisten en vwo’ers van Het Vlier mee aan de Kennismakingsmodule. Zij volgen de ICT-lessen op vrijwillige basis buiten de lesuren om.

In vijftien lessen krijgen ze een spoedcursus ICT; van programmeren en ontwerpen, tot testen en beheren. Een groepje van vijf Topicanen en twee Saxion-studenten verzorgt de lessen. Er is variatie in thema’s en lesmethodes.

“Leerlingen weten na deze module of ICT echt iets voor hen is. Zij kiezen dan bewuster voor een ICT- opleiding bij Saxion. En dat scheelt voor Saxion uitval tijdens de ICT hbo-opleiding".

Mark Dirken
Docent Het Vlier

Mark Dirken, docent op Het Vlier, over de Topicus & Saxion ICT-gastlessen: “Leerlingen weten na deze module of ICT echt iets voor hen is. Zij kiezen dan bewuster voor een ICT- opleiding bij Saxion. En dat scheelt voor Saxion uitval tijdens de ICT hbo-opleiding. Topicus is als top ICT-gever in Deventer natuurlijk ook gebaat bij voldoende gemotiveerde instroom in Saxion ICT-opleidingen. Er dreigt immers een tekort aan techneuten. Met behulp van deze ICT-gastlessen module hopen we leerlingen echt te enthousiasmeren voor het ICT-vak. De lesmodule wordt al jaren, en is ook in coronatijd goed gevolgd en ontvangen bij onze leerlingen. ”

Tussen de leerlingen zitten mogelijk toekomstige Topicus-medewerkers. De reacties vanuit de leerlingen zijn ook dit jaar erg positief: “De module geeft goed weer wat ICT inhoudt en ik krijg zo een goed beeld van de ICT-werkomgeving”

De Kennismakingsmodule is op vrijdag 25 maart bij Topicus afgesloten in de vorm van eindpresentaties.


Meer informatie?

Neem dan contact op met Raymond.

Contact persoon
Raymond Timmer Arends

Communicatiespecialist