Hyperledger Fabric & Java @ J-spring

14 juni 2018

In februari kreeg ik de vraag of ik op J-Spring een presentatie wilde geven namens Topicus. Op dat moment zat ik net in een experiment met de integratie van Hyperledger Fabric in Topicus KeyHub, onze identity and access management-oplossing. Aangezien er op J-Fall al een aantal inleidende presentaties gegeven waren over blockchain, leek me dit een uitstekend moment om eens wat dieper op de materie in te gaan.

In de maanden die volgden heb ik mij meermaals afgevraagd of dit wel zo’n verstandige beslissing was. Het is lang geleden dat ik met een dergelijk complex systeem gewerkt heb. Er waren momenten dat ik dacht dat ik er niet door zou komen, maar de aanhouder wint. Na een Hyperledger Fabric training van 3 dagen en meerdere weken prutsen is het gelukt om het systeem te doorgronden en de proof of concept werkend te krijgen. Het uitwerken van de presentatie zelf viel hierna reuze mee.

De woensdag voor J-Spring waren alle sprekers uitgenodigd voor een rondleiding door TivoliVredenburg. Als echte artiesten mochten wij door het hele pand, hadden we toegang tot onze eigen kleedruimte en konden we zelfs gebruik maken van een eigen lift. Hierna zijn we vertrokken naar Kafé België voor een gezellig etentje. Op het menu stond een heuse beer can chicken en natuurlijk veel Belgisch bier. We hebben een zeer geslaagde avond gehad met z’n allen, die de volgende ochtend ook nog wel te merken was.

Ik heb J-Spring 2018 ervaren als een zeer leuke en leerzame dag. Als ontwikkelaar bij Topicus Security was ik ook zeer verrast met het ruime aanbod aan security gerelateerde presentaties. Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht geschonken wordt aan dit belangrijke onderwerp. Gaandeweg de dag  merkte ik wel dat het lastig ging worden om mij te meten aan mijn mede-sprekers. Het niveau lag hoog.

Om 14:05 was het dan eindelijk zo ver. Het was mijn beurt om spreken. Het zaaltje was goed gevuld. Ik kon merken dat ik toch wel licht gespannen was. Gelukkig verdween dit snel en heb ik iedereen mee kunnen nemen in dit onderwerp dat zeker niet makkelijk was. Ik wil nogmaals iedereen bedanken voor het luisteren naar mijn verhaal en de leuke reacties die ik gehad heb. Via de app is mijn sessie beoordeeld met gemiddeld 3.7 van 5 sterren, een prestatie waar ik trots op ben.

Aan de organisatie van J-Spring wil ik zeggen: bedankt voor het organiseren van deze geweldige dag. Het is mij zo goed bevallen dat ik serieus overweeg om vaker dit soort praatjes te houden. Wie weet zien jullie mij dus weer terug op een volgende conferentie. Er zijn in ieder geval nog genoeg zaken waar over te vertellen valt.