Gebrek aan kennis overschaduwt publieke DDoS-debat
01 februari 2018
Het acute probleem is duidelijk, want veel Nederlanders ervoeren de laatste dagen de gevolgen van de DDoS-aanvallen. Ondanks de zware maatregelen van banken blijft het dus mogelijk om dit soort aanvallen te organiseren. De techniek hierachter is niet baanbrekend. De uitwerking ervan geeft echter wel aan dat de aanvallen goed georganiseerd zijn.
Geen bangmakerij
Maar is het geld op onze bankrekening dan in gevaar? Nee, zeker niet. Toch mag ‘cyberexpert’ Rian van Rijbroek ons minutenlang bang maken dat we in Nederland ‘geldspuwende’ geldautomaten krijgen. Zij heeft samen met ict-ondernemer en oud-politicus, Willem Vermeend, het boek De wereld van cybersecurity en cybercrime geschreven Het is een basisboek met praktische voorbeelden van cybercrime-aanvallen die de samenleving en de economie bedreigen.
Deze ‘wonder woman’ ontving hierover zelfs al angstaanjagende berichten uit Amerika. Echt mevrouw Van Rijbroek: de vergelijking van DDoS-aanvallen op Nederlandse banken met het hacken van fysieke geldautomaten gaat echt een stap te ver. Ik maar denken dat Van Rijbroek haar finest moment de avond ervoor in de studio van Nieuwsuur had beleefd door de tv-kijker de stuipen op het lijf te jagen dat deze DDoS-aanvallen “een voorbode zijn voor iets groots”. Ik hoop maar dat ze gewoon beduusd was door alle aandacht en daardoor even niet meer logisch kon nadenken.
De discussie tijdens ‘Dit is de Dag’ wordt er vervolgens niet beter op als oud-politicus en ict-ondernemer Willem Vermeend met een aloude drogreden suggereert dat we gewoon software op het ‘darkweb’ kunnen kopen, die al onze bestaande systemen kunnen hacken. Dat is pertinent onwaar. Als dit het geval is, waarom staat er dan nog steeds geld op mijn en uw bankrekening? Hopelijk hebben gisteren niet al te veel mensen tijdens het luisteren naar het debat op NPO Radio1 in de auto abrupt op de rem getrapt omdat zij zich ineens ernstige zorgen maken.
Het B-woord lost alles op
Gelukkig doet technologie-deskundige Danny Mekic – op afstand – ook mee aan de discussie. Hij legt de juiste nuances, maar dan laat presentator Tijs van de Brink ineens in het debat het B-woord toe. Net als tijdens Nieuwsuur is de bewering dat blockchain de oplossing moet bieden. Het had Rian van Rijbroek gesierd als ze tussen haar twee media-optredens even haar kennis had bijgespijkerd, maar ook in dit debat worden verkeerde argumenten gebruikt en conclusies getrokken. Nogmaals, blockchain en deze specifieke DDoS-aanvallen hebben niets met elkaar te maken.
Verbreding van het kennisdebat
Dus NPO, bij een serieus radio-item over cyber security en DDoS-aanvallen – waar een breed publiek naar luistert – is het noodzakelijk om een aantal kernprincipes in acht te nemen. Nodig de juiste experts uit om helder en eerlijk te communiceren over een onderwerp waarbij onwetendheid en de roep om vertrouwen zo belangrijk zijn. Daarnaast leven we in een tijd van fake-news, waarbij we (gelukkig) kunnen vertrouwen op technische oplossingen en cyber security. Dan is het wel zo fijn als we de gemiddelde Nederlander niet bang maken met grote onzin op een publieke zender. Geef je gasten daarom vooraf wat huiswerk mee. Waarover gaan zij vertellen en laat hen alle niet ter zake doende bangmakerij, doemscenario’s en onjuistheden weglaten.
Kortom, verbreed het debat met meer feitelijke kennis en presenteer oplossingen. Dat resulteert in meer besef en betrokkenheid voor de digitale wereld. Ik weet zeker dat meer mensen dan ook voor een carrière in de IT kiezen. Laten we dat nou net nodig hebben om de komende decennia Nederland als kennisland verder uit te bouwen.