Codekraker 12: Martijn Dashorst

06 mei 2020 • Deventer • 2 minuten lezen

Kijk verder dan je open source neus lang is, soms zijn betaalde tools écht beter

De reden dat we overstapten van Oracle naar postgres was deels een financiële kwestie. Oracle is heel goed, maar als je de moderne enterprise editie moet gebruiken betaal je veel geld. En dat is nou precies de versie die je nodig hebt als je in een datacenter wil draaien en gebruik wil maken van opslag die via het netwerk benaderd wordt. Postgres is open source en gratis, waarbij al deze opties gewoon beschikbaar zijn. De migratie konden onze developers met behulp van Ora2Pg zelf uitvoeren, alleen doet deze tool er dan zo’n 24 uur over. Bovendien konden we ook niet meer terug naar Oracle, als het niet goed zou draaien met postgres, want pg2ora bestaat niet. En dan een tijd je applicatie niet kunnen gebruiken, ook al is het maar een paar dagen, is killing voor de business.

Dat risico wilden we niet nemen. We kwamen uit bij HVR. Een betaalde tool die de migratie kon uitvoeren én de garantie bood om terug te kunnen naar het oude. Deze tool pakt de data uit Oracle en stuurt deze via een kleine omweg naar postgres. Eerst via een centrale server, daarna doorvertaald naar postgres. Zo ging de overdracht heel snel; het duurde maar een uurtje. Het zet daarbij niet alleen initieel data over, maar blijft dit aanvullen en synchroniseren. Een ander voordeel is dat HVR de data net zo snel naar meerdere databases tegelijk kan sturen. Zo kun je een testomgeving in de lucht krijgen op basis van productiegegevens en vroegtijdig zien wat het doet met de performance. Want wat gebeurt er met je applicatie als je er 20.000 gebruikers op loslaat? Je weet nooit hoe het zich met de nieuwe database zal gedragen. 

‘Waarom betalen voor software als je het ook zelf prima (en gratis) kunt?’, is de vraag die je vaak hoort. En ik snap het. Ook zelf merk ik dat ik snel afhaak als ik zie dat software geld kost. Waar de migratie handmatig ruim een dag zou duren, duurde het nu slechts een uur. We hadden de zekerheid dat we altijd terug konden naar het oude én het leverde allerlei testmogelijkheden op, zodat we beter conversie kunnen uitvoeren. Plus, vanwege de hele databasemigratie kunnen we nu goedkoper én stabieler werk leveren. Voor ons engineers, maar ook voor Topicus als organisatie, was het de investering dubbel en dwars waard.

Benieuwd naar andere codekrakers? Lees de tips van NickDennisFrank
RamonJeroenLisette en SallyJimRhodéMarco en Jelmer.

Meer codekrakers lezen?