Scholen in Twente aan de slag met digitale les en huiswerkpakketjes

17 maart 2020 • Enschede • 1 minuut lezen

Om de thuiszittende leerlingen bij de les te houden, zoeken scholen in het basis- en voortgezet onderwijs massaal hun toevlucht in digitale lesprogramma’s. Ook in Twente bereiden de scholen zich voor op het zo snel mogelijk starten met ‘afstandleren’. 

Nu vanwege de uitbraak van het coronavirus op last van de regering alle scholen in Nederland tot en met 6 april gesloten moeten blijven, is het zoeken naar alternatieven. Met name examenleerlingen, die juist in deze fase extra begeleiding nodig hebben, vragen om aandacht. Daarover komt spoedig meer duidelijkheid, omdat scholen nog wachten op verdere informatie uit Den Haag.

Gratis lesstof voor kinderen

Maar er zijn uitgestoken handen. IT-bedrijf Topicus schiet scholen en leerlingen te hulp door onderwijssoftware gratis ter beschikking te stellen. „Wij bieden gratis gebruik van adaptieve software aan, zodat kinderen thuis met lesstof aan het oefenen kunnen”, zegt algemeen directeur Dirk Jan Timmer van Topicus Onderwijs. 

Onder de zogeheten adaptieve software vallen lesprogramma’s die zich automatisch aan het niveau en de snelheid van de betreffende leerling aanpassen. 

Wij bieden gratis gebruik van adaptieve software aan, zodat kinderen thuis met lesstof aan het oefenen kunnen.

Dirk Jan Timmer
Directeur sector Onderwijs

Honderden verzoeken voor software

Het aanbod van Topicus - dat onlangs de vestiging in Enschede sloot en naar Deventer verhuisde - bleef niet onopgemerkt. „Er wordt zoveel gebruik van gemaakt dat we alle zeilen bij moeten zetten om de enorme load aan te kunnen”, aldus Timmer. „Verzoeken komen uit het hele land. Ik ben de tel ondertussen kwijt, maar het zijn er honderden. Op dit moment richten wij ons op het ondersteunen van het onderwijs en gaan later nadenken hoe lang wij dit gratis kunnen blijven aanbieden. Nu eerst zorgen dat scholen en kinderen geholpen worden in deze uitzonderlijke situatie.”

Van filmpjes tot huiswerkpakketjes

De Twentse onderwijsinstellingen zijn gisteren direct aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor de digitale lessen, al dan niet met de softwarepakketten van Topicus of eigen programma’s. Het Stedelijk Lyceum in Enschede start mogelijk dinsdag al op een aantal locaties met afstandleren. Ook plaatsgenoot Bonhoeffer College hoopt daar gauw mee te beginnen. Zo wordt overwogen om bij bepaalde vakken filmpjes door de leraren te laten opnemen.

Het ROC van Twente breidt het aantal digitale lessen uit en laat studenten aan de slag gaan met projecten die gebruikmaken van simulatiesoftware. Basisscholen in de hele regio schrijven in brieven aan ouders dat digitale lessen worden voorbereid, al worden ook huiswerkpakketjes samengesteld die ouders vanaf vandaag en verspreid over de de dag kunnen afhalen bij hun school.

Bron: Tubantia.nl

Meer weten?

Neem contact op met Dirk Jan Timmer