Podcast: Hoe pakken we het personeelstekort in de preventieve zorg aan?

12 november 2020 • Deventer • 2 minuten lezen

In de podcastserie ‘Preventie aan zet’ zoeken de makers van Topicast naar inspirerende oplossingen voor uitdagingen binnen de preventieve zorg. Tijdens de eerste aflevering staat de vraag centraal: Hoe pakken we het personeelstekort in de zorg aan? Te gast zijn Angela Bransen (o.a.  strategisch adviseur GGD GHOR NL) Ron Boumans (bestuurder JGZ Zuid-Holland West) en Nick Nooij (recruitment lead bij IT-bedrijf Topicus).

-> Klik hier om de podcast te beluisteren!

Tijdens de podcast geeft het drietal ieder vanuit eigen expertise zijn visie op het tekort aan personeel, met name binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). Vervolgens gaat het vooral over oplossingen. Ron Boumans schetst een aantal prikkelende richtlijnen die hij als zorgbestuurder hanteert, zoals ‘Laat mensen prutsen!’. Een veilige omgeving waar mensen ook fouten mogen maken is wat hem betreft cruciaal. Angela Bransen stelt dat je ook goed naar buiten moet kijken, oftewel naar de wensen van ouders en kinderen. Recruitment-deskundige Nick Nooij geeft voorbeelden van manieren waarop je met Key Performance Indicators inzicht kunt krijgen in het welzijn van je huidige personeel en vindt dat er bij zorgorganisaties op dat vlak nog veel te winnen is. Hij licht dit in de podcast verder toe.

‘Werving en een goede werkgever zijn, gaat het personeelstekort niet oplossen. We moeten anders gaan organiseren. Kijken naar techniek en de vraag stellen wat ouders en kinderen zelf kunnen.'

Angela Bransen

Ook technische innovaties komen aan bod. Ron Boumans gooit de knuppel in het hoenderhok door aan te geven dat data van TikTok en andere social media van voorspellende waarde kunnen zijn en dus in de toekomst gebruikt moeten kunnen worden door de JGZ. Daarnaast wordt ook organisatiecultuur binnen de sector besproken. Is het noodzakelijk die te veranderen en zo ja, hoe doe je dat dan? In het laatste deel wordt stilgestaan bij het werven van personeel. Als de gehele JGZ in dezelfde krappe vijver vist, hoe krijg je dan toch allemaal de juiste mensen aan boord? Het drietal geeft praktische handvatten waar elke organisatie wat hen betreft zo mee aan de slag kan.

Gasten in aflevering 1

·       Angela Bransen, afdelingsdirecteur bij Actiz Jeugd en Strategisch Adviseur JGZ bij GGD GHOR Nederland (Linkedin)

·       Ron Boumans, bestuurder bij JGZ Zuid-Holland West (Linkedin)

·       Nick Nooij, recruitment lead bij Topicus (Linkedin)

 De presentator is Ludo de Boo. 

Beluister de podcast: Preventie aan zet - Hoe pakken we het personeelstekort in de zorg aan?