Eerste crowdfunding hypotheek is een feit

25 oktober 2018 • 2 minuten lezen

Kim Opdam en Ivo van Kampen betreden vandaag hun droomhuis in Leiden. Voor het eerst is in Nederland een woning succesvol aangekocht met een crowdfunding hypotheek. Van Kampen: ‘We zijn dolblij met onze nieuwe woning en de innovatieve manier waarop we de hypotheek hebben geregeld. Met dank aan 110 crowdfunders hebben wij nu de voordeligste hypotheek, terwijl zij een mooi rendement maken.’

Bij deze nieuwe hypotheekvorm van Jungo kunnen investeerders maximaal 20% van de hypotheeksom via crowdfunding meefinancieren. Dit levert de investeerders een goed rendement op – nu 2,8% over acht jaar. Jungo garandeert de hypotheek sowieso te verstrekken. Als er vervolgens ook veel crowdfunders meedoen, profiteren de huizenkopers van een lager rentepercentage. Hiermee worden duizenden euro’s bespaard. De overige 80% van de hypotheeksom wordt gefinancierd door Aegon.

Investeerders zorgen voor goedkopere hypotheek

Vincent van den Noort, mede-oprichter van Jungo: ‘We bieden op deze manier een eenvoudige en zeer zeker ook voordelige hypotheek aan waarbij zowel de huizenkoper als de investeerder profiteert’. Inmiddels hebben zich al honderden investeerders bij Jungo gemeld om in het crowdfunding deel van toekomstige hypotheken te investeren.

‘Behalve deze investeerders kunnen ook familie en vrienden van de huizenkopers worden betrokken en investeren in hun hypotheek. Zo kunnen zij er samen voor zorgen dat de hypotheek nog goedkoper wordt. Wij hanteren voor het toekennen van een hypotheek gewoon de geldende acceptatiecriteria’, aldus Van den Noort, ‘je kunt bij ons dus niet meer lenen dan bij een bank’.

Binnen anderhalve week de crowdfundingcampagne rond

Financieel adviseur Rutger Wiering van Freek Hypotheek Voorhout sloot de eerste crowdfunding hypotheek af voor Opdam en Van Kampen. ‘Het werd hoog tijd dat crowdfunding ook mogelijk wordt bij de aankoop van een huis. De crowdfundingcampagne verliep snel en was binnen anderhalve week rond. Ik verwacht dat deze vernieuwende hypotheekvorm met een scherpe rente voor de koper en een mooi rendement voor de investeerder, de komende tijd voor velen een goede keus blijkt te zijn.’ Huizenkopers kunnen de hypotheek aanvragen bij geselecteerde financieel adviseurs.

Meer informatie?

Kijk op de website van Jungo voor meer informatie over het platform of neem contact op met Menno Luiten