Podcast: Hoe kunnen we innoveren in de JGZ?

18 maart 2021 • Deventer • 2 minuten lezen

In de podcastserie ‘Preventie aan zet’ gaan de makers van Topicast op zoek naar inspirerende oplossingen voor uitdagingen binnen de preventieve zorg. Tijdens de tweede aflevering staat de vraag centraal: Hoe kunnen we innoveren in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ)? Te gast zijn Wilma Heesen (bestuurder bij JGZ organisatie Yunio) en Michel Osseweijer (The Future Group, zelfstandig ondernemer).

-> Klik hier om de podcast te beluisteren!

Michel Osseweijer ziet veel ruimte om te innoveren binnen de sector en hij vindt het ook noodzakelijk. Hij noemt het verzamelen van gegevens en wat je er als zorginstelling weer uit kunt halen als belangrijke onderwerpen. Wilma Heesen is het met Michel eens dat je als sector moet doorontwikkelen. Daarbij is het wat haar betreft trouwens niet zo dat de preventieve zorg momenteel achterhaalde zorg levert. Zorgprofessionals staan naast de ouder en het kind en bekijken met hen wat nodig is. Dat is altijd actueel. De klantbelofte van Yunio is niet voor niets ‘Voor elk kind een route’.

‘We kunnen concepten van Uber en Transavia ook toepassen in de zorg.’

Michel Osseweijer
Zelfstandig ondernemer bij The Future Group

Michel geeft tijdens de podcast enkele inspirerende cases uit binnen- en buitenland. Concepten van Uber en Transavia zijn ook in de preventieve zorg toe te passen laat hij aan de hand van voorbeelden weten. Wilma beschrijft vervolgens interessante toepassingen uit de eigen praktijk waaronder de ‘Groeigids app’ met allerhande informatie voor ouders die antwoorden zoeken op vragen over het opvoeden en opgroeien van hun kind. Wilma roept op tot het bundelen van alle krachten om zo de zorg beter te maken ‘en professionals het applaus te geven dat ze verdienen’.

Gasten TopiCast in aflevering 2

Wilma Heesen
Wilma heeft haar wortels in het onderwijs en vervulde sinds de jaren negentig management- en bestuursfuncties in politiek en de zorg. Naast haar huidige rol als directeur bij Yunio JGZ en Sensire Maatschappelijk is ze voorzitter bij vereniging ZorgSamen.

Michel Osseweijer
Michel is voormalig hoofd ICT bij CJG Rijnmond, oprichter van Samen Toekomst Maken en Platform 51. (En) heeft Platform 51 ondergebracht bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Het NCJ. Op dit moment is Michel freelancer bij The Future Group

De presentator is Ludo de Boo

Beluister de podcast op Soundcloud via: https://soundcloud.com/topicast/2-preventie-aan-zet-hoe-kunnen-we-innoveren-in-de-jgz rechtstreeks via onderstaande link.