“Ons leven staat stil door deze ellende”

02 maart 2017 • 2 minuten lezen

Oorzaken van funderingsschade zijn onder andere langdurig lage grondwaterstanden, bodemdaling, trillingen van verkeer en betonrot. Daarom verwachten experts dat het aantal Amsterdamse woningen met funderingsschade de komende jaren enorm zal toenemen.

Regie bij de burger

Paulo Ferrada is open en eerlijk over de woonsituatie waarin zij door de funderingsschade verkeren. “Ons woongenot ligt aan diggelen. Veel mensen kopen hun huis op emotie. Dat hebben wij ook gedaan. We zijn echter niet gewezen op mogelijke funderingsschade. Nu blijkt dat de reguliere bouwtechnische keuring toch niet ver genoeg gaat, want je moet eigenlijk ook onder de grond kijken om de fundering te controleren op paalrot. Dat is bij ons niet gebeurd. Nu blijkt dat ons huis voor aankoop al vijf jaar wegrottende palen had. Tegenwoordig kan iedere burger gelukkig op de nieuwe website Wonen met Water nu direct een betrouwbare berekening (met 85% red.) maken of zijn huis funderingsschade heeft. Was deze website er maar eerder geweest, dan had ik dit huis niet gekocht”, vertelt  Ferrada. Uiteraard kunnen ook makelaars op de website wonenmetwater.nl gratis voor hun klanten berekenen welke funderingsrisico’s zij lopen.

Verantwoordelijkheden

Voor Ferrada start nu het juridische proces dat hij met een onderzoeksbureau moet aantonen dat een nieuwe fundering vereist is. De scheuren in de muren zijn zichtbaar, maar dat is nog niet genoeg om alle vier de VvE-bewoners en beide buren (voor 5%) te verplichten om bij te dragen aan de vermoedelijke schadepost van circa € 180.000.

Signaleringsfunctie

De Amsterdamse praktijkvoorbeelden werpen de vraag op welke partijen meer actie moeten ondernemen. Uiteindelijk neemt de consument een besluit om een huis te kopen. Hij kan vooraf bij de gemeente een bouwdossier opvragen, waarin concrete informatie staat over fundering en meetbouten. Iets dat echter nauwelijks gebeurt. “Zolang een woning niet scheef staat of men ziet geen scheuren, vragen kopers onvoldoende naar bijvoorbeeld eerdere funderingsonderzoeken of splitsingen. Daarom is het voor huizenkopers, makelaars, gemeenten en hypotheekverstrekkers nu heel belangrijk om het onderwerp op de kaart te zetten. Daarmee houden we elkaar scherp en voorkomen we dat huizenbezitters in de toekomst ineens voor dramatische kosten opdraaien. Hopelijk biedt de website wonenmetwater.nl vanaf nu een signaalfunctie voor alle betrokkenen”, besluit directeur Doreen van ’t Spijker.