Topicus maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met ons cookie gebruik.
Meer informatie

loading...
Bezig met laden
Nieuws 6 maart 2017

Integraal geboortezorgdossier, eindelijk duidelijkheid!

Het integrale dossier was afgelopen jaar een belangrijk onderwerp op de agenda van veel verloskundigen samenwerkingsverbanden (VSV’s). De Taskforce Transitie Integrale Geboortezorg (in opdracht van het VWS) ontfermde zich over dit onderwerp en komt met een advies: niet één nieuw systeem, maar een integrale viewer.

Proof-of-Concept
Op 26 januari jl. was in Amsterdam de presentatie van de Proof-of-Concept van het integrale dossier van de Taskforce Transitie Integrale Geboortezorg. Tijdens deze presentatie is met verschillende zorgverleners en leveranciers aangetoond dat het concept werkt. Deze presentatie volgde op de presentatie van 16 september 2016 in Gouda. Hier presenteerde de Taskforce haar advies en concept voor het eerst aan verschillende VSV’s.

Wat houdt het advies van de Taskforce Integrale Geboortezorg in?
De Taskforce concludeerde dat het niet de beste optie is om met een heel VSV in één systeem te werken. Hiermee worden geografische grenzen en grenzen tussen zorgdisciplines gecreëerd, los van de specialistische ondersteuning van alle verschillende systemen. Wat adviseren zij dan wel? Een integrale viewer. Een extra scherm  dat vanuit de huidige systemen benaderbaar is en een integraal beeld toont van de zwangere. Het doel is immers een totaalbeeld van de zwangere, niet de data.

Wat houdt zo’n integrale viewer in?
Een integrale viewer toont de gegevens uit verschillende systemen – bijvoorbeeld EPIC, Chipsoft, Onatal, Orfeus of Vrumun. Hierdoor kun je in je huidige systeem blijven werken, maar heb je wel een totaalbeeld van de zwangere. Het belangrijkste uitgangspunt bij een integrale viewer is een snel en vertrouwd overzicht van de meest essentiële gegevens. Dit kan alleen door informatie vanuit de eerste en tweede lijn gecombineerd (of naast elkaar) weer te geven. Dit gecombineerde overzicht geeft in één oogopslag inzicht in de situatie van de zwangere.

Wat betekent dit voor jou als zorgverlener?
Het maakt niet uit of je in het ziekenhuis of in een verloskundigenpraktijk werkt of in welk systeem: je blijft registreren zoals je dat nu ook doet. Het belangrijkste verschil is dat je de faxmachine de deur uit kunt doen! Het delen van gegevens is met één druk op de knop geregeld. Daarbij krijg je een totaalbeeld van de zwangere in een apart scherm. Dit scherm, de integrale viewer, is binnen of vanuit je huidige systeem inzichtelijk. Hierdoor hoef je niet opnieuw in te loggen of een patiënt op te zoeken.

Gaat die alleen om eerste- en tweedelijns verloskunde of meer?
Deze oplossing overstijgt de eerste- en tweedelijnsverloskunde. Het biedt de mogelijkheid om de gehele keten rondom de zwangere te verbinden. Van kinderarts en kraamzorg tot GGD, iedereen kan de mogelijkheid krijgen om informatie te delen of in te zien. Uiteraard is de toestemming van de zwangere hierin leidend.

Wil je met jouw VSV ook stappen zetten om het integrale dossier eindelijk te realiseren? Wij denken graag met je mee. Samen met onze klanten hebben wij InterAct ontwikkeld. Dit is al jaren het integrale dossier voor de geboortezorg, en sluit naadloos aan op het advies van de Taskforce.

 

Deel

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe InterAct eruit ziet? Of wat InterAct voor jouw regio kan betekenen? Neem gerust contact op via de contactgegevens hiernaast.  Of kom langs op de Zorg & ICT Beurs op 14 t/m 16 maart in Utrecht. Klik op deze link om je aan te melden.

Nieuwsbrief

Bel me terug

Bel me terug
Bezig met versturen