Topicus maakt gebruik van cookies

Door gebruik te maken van de website ga je akkoord met ons cookie gebruik.
Meer informatie

loading...
Bezig met laden
Nieuws 1 december 2016

Blog: Jouw eigen risico; een verplicht gokspel

Voor het eerst in jaren blijft het verplichte eigen risico van de zorgverzekeringen gelijk. Maar de meeste mensen zullen meer zorgkosten hebben door de verhoogde premies.

Uit de eerste bekendmakingen van CZ en DSW lijkt het dat de zorgpremies tussen de € 8 en € 10 per maand zullen stijgen. Wat veel mensen niet weten is dat iedereen mee doet met het gokspel dat het eigen risico heet. Als je goed gokt bespaar je tot € 250, en als er naast zit verlies je dit bedrag. Hoe werkt dit, en wat kun je er mee doen?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 90% van de Nederlanders het laagste eigen risico van € 385 hebben. Voor velen voelt dit als een veilige keuze, maar wanneer je geen zorgkosten hebt betaal je onnodig veel premie. Volgens het CBS hebben met name mannen onder de 35 jaar gemiddeld lage zorgkosten, maar het loont ook als je goed kan inschatten wat jouw zorgkosten zijn.

Dus, hoe werkt het?

Stel je voor dat je dit jaar € 300 aan zorgkosten hebt gehad. Een zorgverzekering met het laagste eigen risico kost gemiddeld € 100 per maand, of € 1.200 per jaar. Jouw zorgkosten vallen nog binnen het eigen risico, dus worden jouw totale zorgkosten € 1.500.

Wanneer je het hoogste eigen risico (€ 885) had genomen betaal je gemiddeld € 79 per maand, of € 950 per jaar. De totale zorgkosten zouden dan € 1.250 zijn. Je bent dus € 250 goedkoper uit dan bij het laagste eigen risico.

Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten, en kun je ook pech hebben en voor hoge zorgkosten komen te staan. In het ergste geval heb je dan het hoogste eigen risico genomen. Je betaalt dan € 500 meer aan eigen risico maar je hebt € 250 bespaard op je zorgpremie. Alles bij elkaar ben je bij dus € 250 meer kwijt wanneer je pech hebt gehad.

Waar ligt de grens?

Voor de gemiddelde zorgverzekeraar ligt het zogenaamde break-even punt op € 700. Heb je minder dan € 700 euro aan zorgkosten hebt ben je beter af met het hoogste eigen risico, omdat je bespaart op jouw premiekosten. Wanneer je meer dan € 700 aan zorgkosten hebt kun je beter kiezen voor het laagste eigen risico. Vind je dit iets te ingewikkeld? Wij hebben een handig rekenhulpje gevonden die het voor je uitrekent: de Eigenrisicoach .

Conclusie

Wanneer je van te voren goed inschat hoeveel zorgkosten je het komende jaar zal hebben kun je tot € 250 besparen door te kiezen voor het eigen risico dat bij jou past. Het laagste eigen risico klinkt als een veilige keuze, maar dat is het niet als je weinig zorgkosten hebt. Wees hier dus bewust van en kies voor het eigen risico dat bij jou past. En mocht je kiezen voor een hoog eigen risico, zet dan jouw besparing opzij zodat je een buffer opbouwt voor als je een keer verkeerd gokt.

Dit artikel is geschreven door Erwin ten Velde

Erwin ten Velde is initiatiefnemer van Project Oehoe. Hij vindt dat veel financiële kwesties veel te ingewikkeld zijn, en probeert met Oehoe om mensen meester van hun geldzaken te laten worden.

Deel

Actueel

Nieuwsbrief

Bel me terug

Bel me terug
Bezig met versturen