Darmkankerscreening; samen levens redden

19 april 2019 • 1 minuut lezen

Sinds 2014 voert onze overheid bevolkingsonderzoek uit om darmkanker bij mensen in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen opsporen. ‘Darmkankerscreening’ heet dat. Hoe eerder men de ziekte bij iemand ontdekt, hoe groter de kans dat degene de ziekte overleeft. En naast het vreselijke leed dat daarmee voorkomen wordt besparen we ook op medische kosten. Hoe? Overheidsinstanties, zorgverleners, burgers en IT partner Topicus werken nauw samen.

Screeningssoftware

Bij een ongunstige uitslag uit het laboratorium wordt de huisarts ingelicht en wordt de persoon in kwestie uitgenodigd voor nader onderzoek en behandeling in het ziekenhuis. Na behandeling wordt de persoon regelmatig gecontroleerd. Binnen dit proces zijn veel verschillende organisaties betrokken. Gemeenten, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, screeningorganisaties, een inpakcentrum, postbestellers, huisartsen, laboratoria, ziekenhuizen, medisch specialisten en natuurlijk de onderzochte burgers. Het is van cruciaal belang dat alle betrokkenen hun informatie snel en veilig kunnen delen met elkaar. Om dit proces te verbeteren heeft Topicus screeningssoftware ontwikkeld. Topicus ondersteunt het gehele bovengenoemde proces met dit systeem. In de afbeelding wordt dit weergegeven.

Ook baarmoederhalskanker en borstkanker

Dankzij dit onderzoek wordt er bij ongeveer vier op de duizend onderzochte burgers kanker opgespoord en worden bij 20 mensen grote poliepen (gezwellen) gevonden. Zo zijn we gezamenlijk in staat sneller in te grijpen waardoor soms zelfs levens gered worden. Het mooie is dat deze samenwerking en systematiek ook beschikbaar wordt gemaakt voor andere vormen van preventief kankeronderzoek. Denk daarbij aan onderzoek naar baarmoederhalskanker en vanaf juni 2019 bestrijden we ook borstkanker op deze manier.

Meer informatie?

Kijk op de website van Publieke gezondheid voor meer informatie of neem contact op met Christiaan Mast

Contact persoon
Christiaan Mast

Businesslinemanager Publieke gezondheid