8 manieren hoe jij jouw zorgkosten kunt beperken

14 december 2016 • 2 minuten lezen

Tip 1: Ga niet meteen naar de spoedeisende hulp

Bij de huisarts en de huisartsenpost betaal je geen eigen risico voor het consult, op de spoedeisende hulp wel. Ga wanneer het probleem niet acuut is eerst naar de huisarts en niet direct naar het ziekenhuis.

Tip 2: Neem psychische hulp van praktijkondersteuner

De meeste huisartsen bieden psychische hulp aan via de praktijkondersteuner. In tegenstelling tot de psycholoog gaat dit niet ten koste van het eigen risico.

Tip 3: Kijk of jouw verzekeraar een contract heeft

Niet alle ziekenhuizen en zorgverleners hebben een contract met alle verzekeraars. Afhankelijk van jouw verzekering kan het zijn dat je bij moet betalen voor de kosten die gemaakt worden. Let goed op welke zorgverzekering je kiest en of je bij deze verzekering ook naar jouw gewenste zorgverlener kunt.

Tip 4: Betaal geen eigen risico voor je medicijnen

Bij een klein aantal zorgverzekeraars hoef je geen eigen risico te betalen over de voorkeursgeneesmiddelen. Gebruik je je eigen risico met name voor medicijnen, dan kan een overstap je veel geld besparen.

Tip 5: Plan je tandartsverzekering

De tandarts weet vaak al wat de verwachte behandelingen voor het volgende jaar zijn. Vraag hem dit als je behandeld wordt, zodat je hier met je verzekering op in kunt inspelen.

Tip 6: Bedenk goed of je tandartsverzekering loont

Bij een tandartsverzekering betaal je bij een behandeling altijd alsnog een gedeelte zelf. Heb je gekozen voor een budget van €500,- met een vergoedingspercentage van 75%, dan moet je voor €667,- aan tandartsenzorg maken om aan de €500,- te komen. Kijk of dit opweegt tegen de kosten van je verzekering.

Tip 7: Houd je budget in de gaten aan het eind van het jaar

Het kan heel voordelig zijn om voor het eind van het jaar te controleren wat de standen van je zorgverzekering zijn. Het kan namelijk veel schelen om net voor het eind van het jaar nog eens naar de tandarts en fysiotherapeut te gaan als je nog budget hebt, in plaats van in januari.

Tip 8: Verhoog je eigen risico

De grootste en eenvoudigste besparing op je zorgkosten is het verhogen van je eigen risico. Als je weinig zorg gebruikt kan dit je tot driehonderd euro op jaarbasis schelen. Om te weten hoeveel dit precies is voor jouw situatie, hebben we de Eigenrisicoach in het leven geroepen. Dus kijk snel wat je kunt besparen!

Meer informatie?

Kijk op de website van Zorg voor meer informatie of neem contact op met Fabienne Hilhorst